Historiaa: Teatron

Teatron ja tarinateatteri

Vuosina 2012-2016 Luovasta Kasvusta käsin toimi tanssin, musiikin ja teatterin ammattilaisista perustettu tarinateatteriryhmä Teatron, jonka esitykset pohjautuivat liikkeen, musiikin ja rituaalin vuorovaikutuksesta syntyvään improvisoituun kokonaisuuteen. Esityksen käsikirjoittajina toimivat vapaaehtoiset yleisön jäsenet.

teatron03

Tarinateatteri

Tarinateatteri (eng. Playback theatre) on improvisaatioon pohjautuva draamallisen esittämisen muoto, joka onnistuessaan sisältää rituaalisia rakenteita, tyydyttää taiteellisia päämääriä ja luo merkityksellisen sosiaalisen katsomiskokemuksen.

Tarinateatterissa vapaaehtoiset yleisön jäsenet kertovat ohjaajan avustuksella tarinoita tai tuokiokuvia omasta elämästään esityksen teeman puitteissa. Tämän jälkeen ohjaaja tekee tarkentavia kysymyksiä ja muokkaa kuulemansa tunnetiloiksi ja esitystyyleiksi näyttelijöille ja muusikoille. Näyttelijät esittävät kohtauksen muusikoiden kanssa välittömästi takaisin sekä kertojalle että koko yleisölle. Tästä kaikesta koostuu tarinateatterin rituaali.

Liikkuva, elävä, henkilökohtaisesta aiheesta tuotettu esitys jäsentää kertojan tarinaa ja usein aikaansaa merkittävän kuulluksi tulemisen kokemuksen sekä uusien näkökulmien avautumisen. Inhimilliset tarinat ovat usein niin universaaleja, että kuka tahansa yleisössä voi samaistua niihin. Tämä on tarinateatterin sosiaalinen ulottuvuus.

teatron06

Henkilökunta

Teatronissa toimi viisi näyttelijää: Harri Alatalo (tanssija), Taina Huoman (itämaisen tanssin opettaja), Elina Perttola (teatteri-ilmaisun ohjaaja) ja Sini Rantakari (perheneuvoja); kolme ammattimuusikkoa: Christer Hackman (perkussiot), Kai Olander (saksofoni, puhaltimet) ja Timo Tuppurainen (basso) sekä ohjaaja Riitta Vainio (tanssitaiteilija ja koreografi). Yhdessä esityksessä oli läsnä vähintään kolme näyttelijää ja kaksi muusikkoa ohjaajan lisäksi.

teatron04

Teatronin menetelmä

Teatronin tavoitteena oli kehittää tarinateatterin taiteellista tasoa. Tämä tapahtui säännöllisen viikoittaisen harjoittelun kautta. Siihen kuuluivat kehonhallinnan ja liiketyöskentelyn perusteet (modernit liiketekniikat sekä klassinen baletti), hahmoterapeuttinen itsetuntemustyö, fyysinen teatteri ja lauluimprovisaatio sekä Teatronin kehittämien tarinateatteritekniikoiden harjoittelu alan ammattilaisten ohjauksessa. Tällä harjoitusmenetelmällä pyrittiin tuottamaan esityksiin jäsentynyt fyysinen ja musiikillinen ilmaisu sekä tiivis kontakti esiintyjien ja yleisön välillä ja esiintyjien kesken. Tarkoituksenamme oli peilata tarinankertojalle takaisin syvempi taso tunnekokemuksista niin, että katsomiskokemus nousisi sekä merkitykselliselle henkilökohtaiselle, että korkealle taiteelliselle tasolle. Tavoitteenamme oli myös löytää tarinoista yleisön kanssa keskustelemalla läsnäolevan ryhmän, yhteiskunnan sekä myyttisen tason näkökulmia.

teatron07

Saamaamme palautetta

”Teatronin näytös teki vaikutuksen, oli nautinnollista katsoa ammattitanssijoiden ja –muusikoiden yhteistyötä. Yleisön esittämät tarinanpätkät saivat jännittävän tulkinnan. (isännöitsijä, 23.10.2014)

”Kiitos, että saimme olla vieraananne! Oli oikein siirtymäriitti mennä porukalla hämyisän pihan halki esitystilaan. Tilan vaalea väritys on minusta hyvä. Ja valonheittimet valaisi näyttämön, jossa kauniit kankaat kimalsivat ja säkenöivät. Visuaalinen herkku. Ja muusikot jo soitti. Muusikoiden vehkeet ja soittimet ja ihme härvelit täyttivät koko seinustan! Uteliaisuutta herättävää ja kutittelevaa. Ja kaksi tanssijaa. Taitavia, kauniita, venyviä ja ulottuvia. Lattiasta kattoon ottivat tilan haltuun. Kankaiden käyttö perusteltua ja vaikuttavaa ja ilmaisevaa. Ja klovnin nenä! Se toi herkullista viattomuutta ja ilmaisua nimenomaan kasvoille. Välimatka katsojaan lyheni. Nenän pukeminen selin oli hyvä. Ja se toinen naamio oli sopivan lempeä ja neutraali. (työnohjaaja, 23.10.2014)

”Teatron -ryhmän taitavien näyttelijöitten ja muusikoitten tulkinnat heijastelivat tarinoitten tuntoja ja tarjosivat mahdollisuuden uusiin näkökulmiin. Tarinat tulivat todeksi, jaetuiksi, hiukan enemmän ymmärretyiksi.” (lääkäri, muusikko, 24.1.2014)

”Tulin ensi kertaa tarinateatteriin, enkä tiennyt mitä odottaa. Sain nähdä kertomuksen mummostani, josta en tiedä mitään! Nyt tuli ajatuksia ja muotokuvia, joiden voimalla voin alkaa rakentaa hänestä elävän ihmisen kuvaa. Yllätyin, miten monella tasolla tunteita, ajatuksia ja kokemuksia tulkittiin. Jokainen eri tarina rakensi monta kertomusta väreissä, liikkeissä, muodoissa ja äänissä. Välillä esiintyjien ilmeet saivat kylmät väreet selkään tai naurunpyrskähdyksen. Välillä ilmeettömät maskit tekivät tarinan tavallaan etäiseksi, mutta mielikuvitusta sytytteleväksi. Ikiaikainen kuorolaulu tai villit instrumentit värittivät ja syvensivät kohtauksia. Voimaannuin! Kiitos todella paljon kaikista elämyksistä!” (lääkäri, kirjailija, 23.1.2014)

”Olette aivan ihania! Musiikin ja liikkeen muodostama kokonaisuus kuvaili voimallisesti kertojien tarinoita. Esityksen jälkeen minulla oli syvä hyvä ilon tunne, joka säilyi pitkään. Kiitos!” (erityislastentarhanopettaja, 6.2.2014)

”Oli elämys saada tutustua improvisointiin tanssimalla: [yleisöltä] annettuun aiheeseen reagoitiin välittömästi. Katsoja aktivoitui: kuinka tanssijat voivat hetkessä päästä minun pääni sisälle? Onko se edes mahdollista? Olihan se!” (Opettaja, 2.8.2014)

”Tanssitarinateatteri avasi uusia ikkunoita yhdessäoloon, tarinoihin esivanhemmista, suvun historiasta. Mielenkiintoinen matka ja kokemus kerrassaan – Suosittelen!” (Professori, 2.8.2014)

Tarinateatteri Teatron konsepti on kiinnostava yhdistelmä kurinalaista ja hallittua teatteri-, tanssi-, puhe- ja musiikki-improvisaatiota. Niin kuin parhain taide,Tarinateatteri tekee näkyväksi sen, mitä me muut emme havaitse. (sukujuhlan vieras, 2.8.2014)

Unohtumaton kokemus. Vaikka esityksestä on jo aikaa – kolmatta viikkoa – näen yhä mielessäni tuon illan välähdyksenomaiset improvisaatiot milloin läikehtivinä purkauksina, milloin monimerkityksellisinä runollisina kompositioina tai värihehkuisina impressionistisina kuvina. Intiimin, lattiasta kattoon valkoiseksi maalatun salin puolisko – toisen puoliskon täyttää yleisö – muodostaa kolmiulotteisen pinnan, jolle tallentuu neljän mustiin verhotun tanssitaiteilijan/näyttelijän ja perkussionistin kollektiivinen taideteos tarinateatterin ohjaajan yleisöltä pyytämistä aiheista: tunnetilasta, mieleen painuneesta kokemuksesta, elämäntarinan käännekohdasta, ihmiskohtalosta jne. Asialle vihkiytymätön katsoja oivaltaa pian kuuluvansa esityksen spontaaneihin käsikirjoittajiin ja omaksuu luontevasti – pienen alkuhämmennyksen jälkeen ja ohjaajan avustuksella – vuorovaikutteisen rooliinsa. Häkellyttävän varmasti ja nopeasti, kuin yhteisestä sanattomasta oivalluksesta, (näyttelevät) tanssijat ja perkussionisti tunkeutuvat pinnan alle ja paljastavat ”käsikirjoitusten” salatut kammiot. Monisanaisen tarinan rönsyistä ja polveiluista kuoriutuu puhdas alkukuva, joka kertoo kaiken ja jättää mieleen lähtemättömän jäljen: näin sen on täytynyt olla; tämä on totta. Miksi tällaiselle teatterille, tälle ryhmälle, toivoisi pitkää ikää ja yhä uusia yleisöjä? Siksi juuri, että se opettaa katsomaan uusin silmin. (sukujuhlan vieras, 2.8.2014)

teatron08